PSYCHOSOMATISCHE THERAPIE

Psychosomatische klachten worden uitgelokt als je (bewust of onbewust) langdurig onder spanning staat of wanneer lichaamssignalen langere tijd niet serieus genomen worden (doorgaan ondanks lichamelijke signalen, negeren van emoties, onderdrukken met pijnmedicatie, overbelasten enzovoort). Ook persoonlijke factoren spelen een belangrijke rol. Door deze factoren kan jou lichaam ontregeld raken. Hierdoor ontstaan er lichamelijke en psychische klachten. De combinatie hiervan noemen we 'psychosomatische klachten'. 

Bij deze klachten kan psychosomatische therapie zinvol zijn:
- Stress en spanningsklachten;
- Chronische pijn (aanhoudende klachten);
- SOLK/ALK (somatisch onverklaarde lichamelijke klachten/aanhoudende lichamelijke klachten);
- Overspannenheid/burn- out;
- Angst- en paniekklachten;
- Fibromyalgie;
- Hyperventilatie. 

Het ontstaan, voortbestaan en herstel van deze klachten zijn een uitkomst van lichamelijke, psychologische en sociale factoren. Het samenspel hiervan zal dan ook centraal staan tijdens de behandeling.  
Met behulp van therapeutische gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen, krijg je inzicht in de factoren die jouw klachten in stand houden en ontwikkel je vaardigheden om de klachten effectief aan te pakken.
De aanpak is praktisch en ervaringsgericht. Om patronen te doorbreken die jouw klachten in stand houden, is het van belang dat je jouw lichaamssignalen leert begrijpen, zodat je bewust wordt van je eigen grenzen. Ook ga je ondervinden wat de invloed is van jouw gedachten en overtuigingen op jouw gevoel, emoties en gedrag. Irrationele gedachten kunnen klachten onnodig in stand houden.

Om te komen tot een goed behandelresultaat en herstel, is inzet van beiden nodig. 
Psychosomatische therapie vraagt een actieve samenwerking van jou als cliënt en van mij als therapeut. 

Wil je weten of mijn behandelwijze bij jou aansluit? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.